Inici ViesBarcelonaMontserratEcos Original o Estorach al Faraó (Montserrat)

Original o Estorach al Faraó (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

La via Original al Faraó va ser oberta l’any 1947 per Francesc Estorach com a cap de corda, en companyia de Francesc Esquerda i Xavier Salvador. En aquell any, el Faraó o Agulla del Mig (com l’anomenaven en aquell temps) encara no havia estat conquerit. El Faraó té 2 fissures pel vessant est, i aquests són clarament els punts febles de l’agulla. La primera fissura que et trobes és desplomada i té un tram entretingut d’equipar, mentre que més enllà hi ha un diedre força més assequible. Tal com expliquen a la crònica, van estudiar les possibilitats, i quina van triar? Doncs lògicament la més difícil!   hahaha

El cas és que Estorach, Esquerda i Salvador van triar la fissura desplomada, deixant de banda l’altre diedre, per on Josep M. Torras i Joan Nubiola van obrir 4 anys més tard la Torras-Nubiola. Els primers metres de l’Original són els més exigents, on probablement van fer un pas d’esqueneta, un recurs molt habitual en aquella època. La via té un magnífic sabor clàssic, ja que es troba completament desequipada, exactament igual com aquests intrèpids escaladors la van trobar fa ara 73 anys! La primera tirada és només una grimpada, i hem aprofitat la reunió d’una via moderna. La segona tirada és molt maca i no hem necessitat pitonar, amb flotants es passa bé.

Orientació

Est

Aproximació

Deixem el cotxe a l’aparcament de Can Jorba (enllaç a Google Maps), o al restaurant de la Vinya Nova (enllaç a Google Maps). Anem fins a Can Jorba, seguim uns 500 metres en direcció oest i prenem el corriol del Torrent de la Coma d’en Pastor, que ens porta directes al Faraó. Voregem el Faraó per la dreta i pugem fins al collet on comença la via.

Material

12 cintes, friends fins al Camalot #3, fissurers, tricams, 2 bagues i estreps

Descens

Ràpel d’uns 15 m cap a l’est i desgrimpem amb compte fins al collet (o ràpel d’uns 40 m des d’una instal·lació). Desfem el camí d’aproximació.

Cordada

Carles Llovet i Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar