Inici ViesLleidaLa NogueraVilanova de Meià Joan Freixenet a la Roca dels Arcs (Vilanova de Meià)

Joan Freixenet a la Roca dels Arcs (Vilanova de Meià)

per jordi.ceballos@gmail.com

La via Joan Freixenet va ser oberta l’any 1982 per Pep Godoy, Jordi Muñoz i Alex Martínez. La via està oberta en record de l’escalador lleidatà Joan Freixenet. Es tracta d’una via molt completa i recomanable, amb roca excel·lent i diversos trams que són una preciositat. La via es protegeix molt bé amb flotants, no hi ha cap necessitat de pitonar.

En Joan Freixenet (1961-1981) va començar a escalar als 16 anys amb companys del CELL (Centre Excursionista de Lleida), on va destacar per les seves bones qualitats i entusiasme, i ben aviat va repetir nombroses vies per Catalunya i Pirineus. Amb 18 anys ja va anar als Dolomites, i en companyia de Manel Solís van fer la primera repetició estatal a l’Apollonio Ghedina del Pilastro de la Tofana di Rozes (550m, ED sup), considerada una de les vies més difícils dels Dolomites. El mateix any, a Calenques van escalar la Rebuffat-Livanos a la Grande Chandelle (160 m, VI, A3).

Al 1981, amb 20 anys, Joan va marxar d’expedició als Andes (“Operació Huascarán” del CELL), on tenien intenció de fer el Nevado Pisco, el Chopicalqui i finalment el Huascaran Sud (6768 m). Malauradament, després de pujar al Nevado Pisco (5752 m) es va produïr un despreniment i va morir al caure dins una esquerda.

Orientació

Sud

Aproximació

Des de Vilanova de Meià prenem la carretera amunt, i no té pèrdua ja que en pocs minuts veiem la Roca dels Arcs. Aparquem a alguna de les esplanades que hi ha al costat de la carretera (enllaç a Google Maps). Prenem un camí que travessa el rierol i resseguim la paret fins arribar a l’alçada de la via.

Material

18 cintes, fissurers, algo per escanyar un espàrrec de parabolt, friends fins al Camalot #2 (repetits fins al #0.5), una baga i estreps

Descens

Dues opcions:

  1. Anem a la dreta (est), baixem amb algunes desgrimpades per darrera la Roca dels Arcs i finalment anem a parar a la carretera. Pot haver algun tram delicat si ha glaçat.
  2. Anem a l’esquerra (oest) fins al collet que separa la Roca dels Arcs amb la Roca Alta. Baixem pel corriol i acabem agafant un trencall a l’esquerra. Recorrem tot el camí per davant la Roca dels Arcs fins enllaçar amb el camí d’aproximació. Aquest camí dóna més volta, però és agradable i assolellat, ideal per quan el vessant nord està glaçat.

Cordada

Edgar Tous i Jordi Ceballos

Enllaços

Desventuras y Milagros


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar