Inici ViesLleidaLa NogueraSant Llorenç de Montgai Oscar + Directa Oscar al Barranc Fondo (Sant Llorenç de Montgai)

Oscar + Directa Oscar al Barranc Fondo (Sant Llorenç de Montgai)

per jordi.ceballos@gmail.com

La via Oscar va ser oberta per Pep Godoy, Jordi Mayor i Miquel Àngel Blasco, des de desembre 1973 fins al 13/1/1974 en que van fer la primera ascensió. Al 2011 alguns escaladors de Lo Gall van reequipar només els 2 primers llargs originals i van obrir un tercer llarg que correspon a la Directa Oscar. Posteriorment, al 2023 es van reequipar els darrers llargs de la via Oscar original, quedant així la via sencera reequipada per fer-la només amb cintes.

La via Oscar va ser la tercera de tot el sector de la Formiguera, ja que només hi havia la Normal (del 1970) i la Catefer (del 1972). Per cert, la via Oscar es diu així perquè la van dedicar al germà petit del Jordi Mayor, que just va néixer per aquelles dates.

Un cop haguem escalat la via Oscar, on hi ha algun tram de roca a controlar, és del tot recomanable anar a la darrera reunió de la Directa Oscar i fer un ràpel d’uns 45m fins a la R2. Un cop allà, podem fer la Directa Oscar, que és un llarg de roca excel·lent força mantingut al voltant de 6a que ens deixarà amb un fantàstic sabor de boca.

Orientació

Sud

Aproximació

Venint de Balaguer, just abans d’arribar a Camarasa prenem un trencall a l’esquerra direcció a Sant Llorenç de Montgai. Aparquem a una esplanada a mà dreta (enllaç a Google Maps) que hi ha pocs metres abans del poble.

Prenem el corriol, creuem la via del tren i passem per davant de tota la Paret de la Formiguera. Quan arribem al final, seguim el corriol que baixa pel Barranc Fondo, que és el mateix que per anar a la ferrata “Cágate Lorito”. Poc després d’un petit pas equipat arribem a peu de via. 

Material

Només calen cintes i un estrep. Si volem enllaçar els 2 primers llargs ens caldran 20 cintes.

Descens

Podem baixar amb un parell de ràpels per les reunions de la Directa Oscar. També hi ha l’opció de baixar caminant. En aquest cas, seguim un corriol en direcció est, travessem el túnel per sota les vies del tren i prenem un corriol a mà dreta (sud) que torna directe a l’aparcament.

Cordada

Josep Estruch, David Cabañas i Jordi Ceballos

Enllaços

Joan Asín


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar