Inici ViesLleidaLa NogueraDoll Pilar Central al Doll

Pilar Central al Doll

per jordi.ceballos@gmail.com

El Pilar Central al Doll va ser obert l’any 2016 per Jordi Marmolejo, Josep Jané, Pol Figueras i Pep Godoy. Es una bona via d’autoprotecció amb un grapat de metres, variada i amb unes quantes tirades memorables. La via és ben guapa, però cal tenir present que el Doll és terreny d’aventura i la via encara està poc sanejada, anirà millorant a mida que passin les cordades.

A destacar la variant de 6a a la tercera tirada i l’espectacular tram de la xemeneia! A un parell de tirades hem patit problemes de fregament, cal tenir-ho present i ser força curós amb el tema.

Orientació

Sud

Regulacions

L’escalada al Doll està regulada, trobarem un cartell informatiu al pàrquing.

Aproximació

Venint de Camarasa hem d’arribar fins al cartell que indica “Alt de Fontllonga”, i de seguida prenem la pista a mà esquerra. Just al començament de la pista tornem a girar a l’esquerra i anem tirant fins al final, hi ha una esplanada a la coordenada N 41º 57.005′ E 0º 51.685′ (enllaç a Google Maps).

Podríem arribar a la via tant pel tallafocs cap a l’esquerra (al final hauríem de fer un ràpel) com cap a la dreta (no s’ha de fer cap ràpel). En el nostre cas triem anar a la dreta (direcció nord), que està més transitat. Després de baixar una mica pel tallafocs, de seguida prenem un corriol a l’esquerra i només l’hem d’anar resseguint. Arriba un moment en que baixem per les curioses Escales del Doll, passem pel sector d’esportiva del Clot del Miqui i seguim baixant (alguna fita) fins pràcticament arribar a l’alçada de l’embassament. Primer anem resseguint la Paret de l’Abat, i quan aquesta canvia d’orientació arribem a la Paret del Doll. Avancem uns pocs metres i de seguida estem a peu de via (pont de roca visible).

Material

12 cintes llargues, friends fins al Camalot #4 (no cal repetir mides) i fissurers

Descens

Tal com mostrem al plànol, tenim diverses opcions per tornar al cotxe:

  • Opció 1: Podem anar a la dreta seguint fites. Hem d’estar atents, ja que en algun punt és poc intuïtiu. Passarem pel sector Totxaires i finalment acabem arribant al tallafocs, que remuntem fins al cotxe.
  • Opció 2: Podem anar a l’esquerra. Quan enllacem amb el corriol que aniria a parar a les Escales del Doll, hem d’anar a la dreta i anar tirant camí amunt fins arribar al tallafocs, que remuntem fins al cotxe.
  • Opció 3: Recentment han obert un camí amb moltes fites que per un còmode corriol ens porta directes al cotxe en uns 15 min. Aquesta opció és clarament la més ràpida i còmoda, però encara no l’he fet, així que el traçat al plànol és aproximat (de color verd).

Cordada

Josep Santasusana i Jordi Ceballos

Enllaços

La Cordada Centenària


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar