Inici EscaladesMontserratFrares SAME a la Nana (Montserrat)

SAME a la Nana (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

Així com diferenciem entre les vies que han estat obertes (escalant des de baix) o equipades (despenjant-se per dalt), en un reequipament també cal diferenciar entre dos conceptes molt diferents:

  • Restauració: l’objectiu és deixar la via tal com estava inicialment, si cal substituïnt peça per peça les assegurances originals, però sense alterar mai el caràcter original de la via que consta de factors com l’exposició, compromís i dificultat obligada. Si amb el pas dels anys s’han afegit expansions extra a la via, en una restauració es retiren aquestes expansions afegides.
  • Retroequipament: transformació de la via afegint més assegurances de les que hi havia inicialment, per tant ignorant el caràcter original de la via i sovint convertint-la en una via de caire esportiu on només calen cintes exprés.

La SAME o Paret Est a la Nana va ser oberta l’any 1966 per membres de la SAME i malauradament ha estat retroequipada. En aquest cas, han alterat completament la primera tirada, que ha passat de ser una tirada exigent, a tenir xapes cada 2 metres de dalt a baix, només els ha faltat posar-hi grapes de ferrata… Per sort la segona tirada no l’han tocat i segueix havent un emocionant flanqueig que dóna interès a la via.

Sembla mentida que després de tants anys de discussions, quan en general s’ha arribat al consens de que les vies s’han de restaurar amb seny canviant peça per peça, segueixen havent individus que tiren pel dret i fan el que els hi sembla. Després altres s’emprenyen, treuen les xapes afegides i un munt de gent els critica dient que són uns talibans…

Orientació:  Est

Regulacions:  La via no està afectada per regulacions d’escalada

Aproximació:  Des de Can Maçana anem al Refugi Vicenç Barbé i prenem el camí en direcció est cap a Frares. Pugem per la Canal Ampla fins arribar al peu de la Sensenom, on prenem el camí Alt de Frares. Passem pel costat de la Caputxa, de la Mamelluda i arribem a la Nana.

Material:  Mentres segueixi retroequipada només calen 15 cintes, 1 xapa recuperable i un cordino per xapa amb el forat petit

Descens:  Un ràpel de 30 m cap a l’est

Cordada:  Carles Llovet, Joan Brunet, Jordi Ceballos


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

També et pot interessar