Inici Escaladors Josep Alaix

Josep Alaix

per jordi.ceballos@gmail.com

Josep Alaix Forrellat (Sabadell, 25/03/1922 – 03/05/2005)

En Josep Alaix és un dels mítics escaladors dels TIM de Sabadell, que va participar en un bon grapat de notables primeres ascensions. Treballava a una filatura i va començar a escalar als 17 anys. Aviat va destacar gràcies a la seva bona preparació física i aptituds per l’escalada.

En Josep era molt afable i didàctic, i li agradava ajudar als companys a fer els seus primers passos en l’escalada. Entre els anys 1945-60 va ser instructor de diverses generacions d’escaladors que l’anomenaven afectuosament “el pare Alaix”. Va ser una persona molt estimada en l’àmbit excursionista i escalador.

Les seves obertures van ser principalment a Sant Llorenç i Montserrat, i en destaquem les següents:

  • TIM a la Paret de l’Aeri (1948): En Josep Alaix va ser el cap tècnic d’aquesta escalada. Aquesta via la van assolir partint de la Plaça de Catalunya, on van accedir baixant per la canal amb vegetació que queda a l’esquerra de la paret. Van haver de dedicar 7 dies de feina al llarg de múltiples caps de setmana, fins que l’11 d’octubre de 1948 van aconseguir sortir per dalt. Els oberturistes van ser Joan Camp, Lluís Corominas, Josep Alaix, Jaume Camarasa, Francesc Gual i Tino Izquierdo, tots membres dels TIM, i ho van immortalitzar amb la famosa foto dels coixos, que va estar molts anys exposada a l’Estació Inferior de l’Aeri.
  • TIM a la Paret de Sant Jeroni (1949): Una de les xemeneies més llargues de tot Montserrat, oberta en 9 jornades. Com a enginyós mecanisme de protecció van utilitzar el CRIC, que van dissenyar els mateixos TIM. Era una mena de gat de cotxe que pesava un munt (al voltant d’uns 3-4 kg), i que va resultar molt útil per obrir aquesta magnífica xemeneia.
  • Xemeneia a la Falconera (1957): Interessant xemeneia, que va ser la primera via a la Falconera (Sant Llorenç). La van anomenar simplement la Xemeneia o Ramonage de la Falconera, ja que no n’hi havia cap altra. Actualment també es coneix com a TIM de la Falconera, però és incorrecte ja que l’any 1957 cap dels 3 oberturistes era membre dels TIM, sinó del CES (Centre Excursionista de Sabadell). Cal aclarir que en Josep sí que havia estat soci dels TIM, però per unes discrepàncies amb la directiva l’any 1950 va decidir marxar del TIM, i es va passar al CES.

El Centre Excursionista de Sabadell li va retre un homenatge el 7 de novembre de 1954 per totes les seves importants activitats d’escalada. També té algunes vies dedicades al seu nom:

  • Normal a l’Agulla del Pare Alaix (La Mora Comtal), per Carles Olivella i Josep Monistrol (1970)
  • Josep Alaix a la Falconera (Sant Llorenç), per Albert i Oscar Masó (2013)

Les seves primeres ascensions són:

Enllaç Data DataHidden Via Roca Zona Oberturistes

Aprofito per agrair la col·laboració de Carles Olivella, Manel Punsola, Eduard Navarro i Jaume Planell. Si trobeu qualsevol errada, em podeu contactar a mail@rocacalenta.com

Obrir el llistat d’escaladors


Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar