La SAME o Paret Est a la Nana va ser oberta l’any 1966 per Marta Gracia, Pere Montaña, Ramon Barceló, Pere José i Rafel Carretero, tots ells membres de la SAME (UEC). Malauradament la via ha estat retroequipada i han canviat completament el primer llarg, que ha passat de ser un llarg exigent, a tenir xapes cada 2 metres de dalt a baix. Per sort, el segon llarg no l’han tocat i segueix havent un emocionant flanqueig que dóna interès a la via.
Així com diferenciem entre les vies que han estat obertes (escalant des de baix) o equipades (despenjant-se per dalt), en un reequipament també cal diferenciar entre dos conceptes molt diferents:
- Restauració: l’objectiu és deixar la via tal com estava inicialment, si cal substituint peça per peça les assegurances originals, però sense alterar mai el caràcter original de la via que consta de factors com l’exposició, compromís i dificultat obligada. Si amb el pas dels anys s’han afegit expansions extra a la via, en una restauració es retiren aquestes expansions afegides.
- Retroequipament: transformació de la via afegint més assegurances de les que hi havia inicialment, per tant ignorant el caràcter original de la via i sovint convertint-la en una via de caire esportiu on només calen cintes exprés.
Sembla mentida que després de tants anys de discussions, quan en general s’ha arribat al consens de que les vies s’han de restaurar amb seny canviant peça per peça, segueixen havent individus que tiren pel dret i fan el que els hi sembla. Després altres s’emprenyen, treuen les xapes afegides i un munt de gent els critica dient que són uns talibans…
Orientació
Est
Aproximació
Des de Can Maçana anem al Refugi Vicenç Barbé i prenem el camí en direcció est cap a Frares. Pugem per la Canal Ampla fins arribar al peu de la Sensenom, on prenem el camí Alt de Frares. Passem pel costat de la Caputxa, de la Mamelluda i arribem a la Nana.
Material
Mentre segueixi retroequipada només calen 15 cintes, 1 xapa recuperable i un cordino per xapa amb el forat petit
Descens
Un ràpel de 30 m cap a l’est
Cordada
Carles Llovet, Joan Brunet i Jordi Ceballos
Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.