Inici ViesBarcelonaMontserratEcos TIM o Pere Carné a la Paret Nord d’Ecos (Montserrat)

TIM o Pere Carné a la Paret Nord d’Ecos (Montserrat)

per jordi.ceballos@gmail.com

La TIM o Pere Carné a la Paret Nord d’Ecos va ser oberta el 4/11/1956 per Jordi Lladó, Josep Vilana, Josep Montserrat, Domingo Jo, Javier Odena, Juan Salomó i Salvador Balaguer, tots ells membres del TIM. La via va ser oberta després de 10 jornades de feina, i va suposar la tercera gran fita dels escaladors del TIM, que fins aleshores havien conquerit la Paret de l’Aeri (1948) i la Paret de Sant Jeroni (1949).

A Sabadell hi havia 3 entitats excursionistes, que al 1970 es van fusionar en l’actual UES (Unió Excursionista de Sabadell):

  • CEV (Centre Excursionista del Vallès): del 1908 al 1970
  • CES (Centre Excursionista de Sabadell): del 1919 al 1970
  • TIM (Agrupació Excursionista Terra i Mar): del 1926 al 1970

Les entitats CES i TIM tenien grups d’escaladors molt actius, i al període 1948-1956 entre els escaladors d’ambdues entitats van aconseguir conquerir les 5 grans parets de Montserrat. Es important aclarir que erròniament s’anomenen aquestes 5 vies com a TIM, però no és correcte ja que CES i TIM eren entitats independents i amb els seus propis grups d’escaladors.

Recollim en ordre cronològic les 5 vies en qüestió, aclarint si són TIM o CES:

La via està dedicada a Pere Carné i Serra (Sabadell, 1909-1997), en reconeixement a qui va ser un dels socis fundadors de l’Agrupació Excursionista TIM, i també va ser-ne President diversos anys. A més de dinamitzar les activitats d’excursionisme, escalada i esquí de l’entitat, també va impulsar la construcció d’un refugi del TIM a la Molina, inaugurat al 1955, i posteriorment batejat com a Xalet Refugi Pere Carné.

La via ressegueix completament una de les fissures que ratllen de baix a dalt la Paret Nord d’Ecos, i té fama de ser la més treballosa de les TIM. La via ha estat tota alliberada, amb un grau màxim de 6b+. Les reunions estan en bon estat (molts burins), però els llargs es troben pràcticament desequipats.

Orientació

Nord-est

Aproximació

Des de Can Massana anem a Coll de Porc i seguim fins al Coll del Miracle. Baixem una mica per la Canal del Miracle i de seguida prenem el camí del Salt de la Nina, que seguim fins arribar a peu de via.

Material

25 cintes, joc doblat de friends fins al Camalot #3 (opcionalment un #5 i triplicar del #0.5 al #1), fissurers, 15 pitons variats, 2 xapes recuperables i 3 bagues

Descens

Baixar per la canal en direcció sud fins arribar a un camí, que prenem a mà dreta (oest). Aquest camí ens porta al Coll del Miracle, des d’on desfem el camí d’aproximació.

Cordada

Carles Llovet, Mateu Maglia i Jordi Ceballos

Enllaços

Classic Climber

Primera tirada
Tercera tirada
Quarta tirada
Cinquena tirada
Cinquena tirada (Foto: Carles)
Ressenya de Pau Tomé
Relat històric (1 de 5)
Relat històric (2 de 5)
Relat històric (3 de 5)
Relat històric (4 de 5)
Relat històric (5 de 5)
Pere Carné i Serra (Foto cortesia de l'Arxiu fotogràfic de la UES). Autor: Lluís Fernàndez, anys 1990

Rocacalenta és un projecte sense ànim de lucre, però requereix unes despeses anuals per funcionar. S'agraeix qualsevol aportació.

Donacions

També et pot interessar